Sněhové Setkání skialpinistů na Šerlichu plné náročných sjezdů

Sněhové Setkání skialpinistů na Šerlichu plné náročných sjezdů

Ve dnech 11. až 13. prosince 2015 uspořádala Komise tradičního skialpinismu při ČHS Setkání skialpinistů v krásném prostředí Orlických hor na Masarykově chatě na Šerlichu ve výšce přes tisíc metrů nad mořem. Přes obecnou sněhovou nepřízeň bylo možné v oblasti Šerlichu zalyžovat. Hlavní program Setkání skialpinistů začal v sobotu odpoledne s tím, jak se venku setmělo.

Setkání skialpinistů bývalo tradičně první prosincový víkend, ale tentokrát se organizátoři rozhodli k posunu v troche marné naději, že budou lepší sněhové podmínky a po několikaleté přestávce bude možné opět využít lyže. Naposledy k lyžování došlo na Dvoračkách v Krkonoších v prosinci 2013.

Nabitý předvánoční čas zapříčinil, že v pátek se účastníci sjížděli od odpoledne až do pozdních večerních hodin. Pouze naše dvojice sip o předchozím ověření, že na polské straně Orlických hor je alespoň technický sníh, vzala lyže. Z chaty to bylo k první polské sedačce kousek. Nahoře souvislý sníh nebyl, a proto jsme musel pěšky sejít pár desítek metrů dolů, než bylo možné nasadit lyže. Sjeli jsme po červené sjezdovce číslo tři, která níže přecházela v modrou a hlavně se přejíždělo přes nevysněžený silniční nadjezd na sjezdovce. Dojeli jsme až dolů skrz oblaka technického sněhu létajícího z děl.

Po nasazení stoupacích pásů jsme se po další modré dostali k silnici. Pokračovali jsme pěšky po chodníku k jedinému fungujícímu vleku obsluhujícímu krátkou modrou sjezdovku. Naštěstí byl vidět pás technického sněhu vedoucí šikmo vzhůru ke sjezdovce číslo 19, která byla celá dobře vysněžená. Respektive na modré sjezdovce probíhalo intenzivní zasněžování, takže výstupy I sjezdy v “palbě” sněhových děl neměly chybu.  Pár výstupů a sjezdů, a mohli jsme se vrátit na chatu, kde už mezitím přijeli další skialpinisti a skialpinistky. V povedených diskuzích nad aktuální situací ve skialpinismu jsme zhlédli přednášky o povedeném vícedenním trekování v Austrálii a Tasmánii.

V sobotu se lyžovalo, chodilo a promítalo

Od brzkého sobotního rána přijížděli další účastníci Setkání skialpinistů, jichž se nakonec na večerní program sešlo téměř šedesát. Přes den se věnoval každý venkovním aktivitám individuálně od pěší turistiky na hřebenech Orlických hor I v podhůří a po pobíhání po technickém sněhu na modré sjezdovce číslo 19. Stoupací pásy jako náplň části soboty zvolila hlavně trénující dvojice Petr a David Novákovi, kteří našlapali těsně před dva tisíce výškových metrů. Spolu s Radimem nás pohyb na sjezdovce nahoru na pásech a dolů na lyžích zase tak moc nebavil, takže jsme našlapali těsně přes devět set výškových metrů.

Navečer byl připraven bohatý program zahrnující novinky v technice a lavinové prevenci, zprávy z největšího středoevropského závodu Bokami Zápádných Tatier, MS ve skialpinismu a různých výletů a výprav s lyžemi na nohou, které proběhly v roce 2015. Hlavním hřebem večera potom byly dvě závěrečné přednášky Kejda Ski Teamu (Jiří a Ondra Švihálkovi) a Beton Ski Teamu (Martin Šťourač a Karel Svoboda).

PROGRAM Setkání skialpinistů 2015

  • Jan Pala (155. HO Vsetín), Aktuální novinky v oblasti aktivní lavinové bezpečnosti 2015
  • Jan Pala (155. HO Vsetín), Rozbor některých nehod při skialpu a v horách v roce 2015
  • Jiří Kočara (HO SSK Vítkovice), Skialpové Dolomity 2015
  • Martin Šťourač a Karel Svoboda (Beton Ski Team), Dlouhodobé zatížení materiálu při výpravě One World Two Skis
  • David Novák (HO Říčky), Pohled na MS ve skialpinismu a MS ve skyrunningu
  • 18:50 h  večeře
  • 19:50 h  Plán akcí na rok 2016
  • René Bulíř (Sekce ČHS VHK č. 167), Skialp v Donersbachu
  • Petr Novák (HO Choceň), Bokami Západných Tatier 2015
  • Petr Novák (HO Choceň), Video ze skialpu na Kamčatce 2015
  • Jan Pala (155. HO Vsetín), Skialp a freeride v Japonsku na přelomu ledna a února 2015
  • Jiří a Ondra Švihálkovi (Kejda Ski Team), Whiskey Berber – skialp a skiextrém v Maroku
  • Martin Šťourač a Karel Svoboda (Beton Ski Team), One World Two Skis – po Hedvábné stezce s lyžemi se zakončením na vrcholu Manaslu (8163 m)

Pro zájemce o vánoční dárek byly během večera na prodej kalendáře Kejda Ski Teamu a Beton Ski Teamu i s autorskými podpisy. Dále bylo na prodej nové vydání knihy Emmanuel Cauchy, Průvodce horskou a cestovní medicínou.

Podrobněji k obsahu programu

Setkání skialpinistů začalo přehledem aktuálních novinek v oblasti lavinového „hardware“ – lavinové batoha a inteligentní sonda AvaTech SP1/SP2, stejně jako „software“, nebo-li řaddy aplikací pro mobilní telefony, které jsou použitelné pro skialpinisty. Součástí bylo i praktické předvedení a odpálení lavinového batohu Pipes JetForce. Následně bylo rozebráno několik nehod, které se staly v zahraničních horách. Následovala krásná prezentace o skialpinistických aktivitách ve slunečných Dolomitech.

Martin ŠťouračKarlem Svobodou (Beton Ski Team) během své letošní osmiměsíční výpravy One World Two Ski z České republiky před Balkán po Hedvábné stezce do střední Asie spojené s výstupem a sjezdem z osmitisícovky Manaslu měli možnost dokonale otestovat vybavení během dlouhodobého velkého zatížení. Po úvodním shrnutí s přípravou terénního auta se pustili do různých lyží G3, vázání G3 Ion a stoupacích pásů G3. Pokračovali s lavinovou záchranou, kdy si po loňském šťastném přežití laviny, která je smetla v Tádžikistánu při výstupu na sedmitisícovky Pik Komunizma (více ve filmu The Pamir game, který byl k vidění na podzimním Festivalu Obzory a Snow Film Festu), řekli, že si budou dávat větší pozor a navíc si pořídili lavinové batohy Pieps Jetforce. Lavinové batohy používali po celou dobu s výjimkou závěru na Manaslu.

Z další elektroniky přežil bez úhony vysoké hory se sněhem a nízkými teplotami, stejně jako pouště na jihu Íránu odolný notebook Panasonic a mobilní telefony Lumia. K nabíjení používali ve velkém powerbanky a fotovoltaické panely Goal Zero, bez nichž by se v odlehlých oblastech mimo civilizace neobešli. Rozebráno bylo také použití vařičů, oblečení Carinthia a Direct Alpine, lezeckého materiálu Singing Rock, stanů, spacáků a mnoha dalších nepostradatelných věcí na dlouhých cestách.

V dvojpřednášce představil David Novák průběh a výsledky Mistrovství světa v závodním skialpinismu, stejně jako neoficiálního Mistrovství světa ve skyrunningu, kterých se úspěšně zúčastnil jako kadet. Po závodním skialpinismu byl čas na večeři, kdy většina účastníků se místo jídla věnovala diskuzím ohledně vlastností a použitelnosti vybavení, které Beton Ski Team důkladně prověřil během One World Two Skis.

Těsně před osmou hodinou večer byly naznačeny možné akce Komise tradičního skialpinismu na rok 2016 – od kempu mládeže přes soustředění zájemců o strmé lyžování, skialp na Kamčatce až po dubnové tradiční zakončení skialpinistické sezóny ve Vysokých Tatrách. Hlavní večerní program zahájil nestor českého skialpinismu René Bulíř s filmem o skialpinismu v Donersbachu. V rámci soutěžního skialpinismu odprezentoval Petr Novák třídenní závod dvojic Bokami Západných Tatier, který vyhrál v kategorii veteránů a v celkovém pořadí skončila jejich dvojice velmi vysoko.

Do mimoevropských lokalit zavedl přítomné Petr Novák se svým filmem o výstupu a sjezdu z vulkánu Korjakskij (3456 m) na Kamčatce, kde byl v roce 2015 s mezinárodní polsko-slovenskou skupinou. Freeridové a skialpinistické možnosti v prašanem zahlcených horách severojaponského ostrova Hokkaido byly námětem další přednášky.

Kejda Ski Team zavedl přítomné do strmých a extrémních sjezdů, kdy nejprve Jiří Švihálek rozebral vznik názvu Kejda Ski Team, aby se zaměřli na různé aspekty provozování strmých sjezdů. Ondra Švihálek sestříhal a namluvil nový film Whiskey Berber o aktivitách Kejda Ski Teamu během dvou letošních výjezdů do severoafrického pohoří Atlas za strmými sjezdy. A těch se jim v Maroku podařilo opravdu hodně. „Zima 2015 byla v Maroku neobvykle bohatá na sníh a tak jsme byli mile překvapení, že lyžování v Africe je naprosto plnohodnotné – sněhová čára v 2500 m, vrcholy kolem 4000 m. Podnikali jsme ve třech oblastech, Mgoun, Tazarhart, Toubkal a mimo klasických sjezdů se nám podařilo najít opět i několik extrémů,“ hodnotí povedené skialpinistické působení v Africe Jiří Švihálek.

Sobotní večerní program zakončila přednáška o zřejmě nejrozsáhlejší skialpinisticky zaměřené akci nejenom v rámci České republiky a Slovenska – osmiměsíčním putování dvojice skialpinistů z Beton Ski Teamu autem Nissan Patrol přes Balkán do Střední Asie. V každé z navštívených zemí s vhodnými pohořími a sněhem se snažili o strmé sjezdy. Řada takových sjezdů se jim podařila, ale z řady míst je také předčasně vyhnalo počasí. Ve své přednášce „Betonáři“ nejprve rozebrali vznik svého názvu a původní motivaci ke strmým sjezdům, kterou sbírali u svých předřečníků z Kejda Ski Teamu. Betonáři se po prvním rozbíjení materiálu v Bosně a Hercegovině přesunuli přes Balkán do Turecka, kde byli nadšeni pohořími v několika málo navštěvovaných oblastech. Betonáři vyzdvihli také krásu hor v Íránu a severním Afgánistánu. V závěrečné časti se podrobně věnovali výstupu na osmitisícovou Manaslu i sjezdu na lyžích z ní.

Po skončení promítání se diskutovalo ještě dlouhé hodiny o skialpinismu, což v popůlnočním čase přešlo na hru na kytaru s doprovodným zpěvem. Do nedělního rána se oteplilo a začalo pršet, takže většina účastníků se rozjela domů, někteří šli šlapat výškové metry na pásech (Petr a David Novákovi), zatímco jiní běhat (Beton Ski Team).

Fotogalerie: Setkání skialpinistů na fotkách Jiřího Kočary (HO SSK Vítkovice)

Takto viděla Setkání skialpinistů 2015 členka klubu Letka Karpatských netopýrů Peťa
„Zatím jsem se vždy pohybovala jen v mém malém okruhu svých skialpinistický přátel a neuměla jsem si představit jací jsou ti ostatní. Na Setkání skialpinistů 2015 na Šerlichu v Orlických horách jsem poznala, že naše bláznivé nadšení sdílí mnoho dalších desítek parádních lidí, kteří řeší stejné věci jako my. Na setkání přijeli i kluci z Beton Ski teamu a Kejda Ski teamu, kteří nejen vysvětlili vznik jejich názvů, ale i jejich přednášky byly velmi inspirativní. Dozvěděli jsme se o technických novinkách, tipech na výlety v Evropě i po celém světě a rovnou jsem se mohla zeptat na jejich názory a ne jen číst články na internetu. Tudíž je dobré si můj příspěvek přečíst, ale ještě lepší je příští rok přijet taky a zažít to.“

Martin Šťourač z Beton Ski Teamu zhodnotil svou účast takto:
„Ze Setkaní skialpinistů jsme si kromě pořádné opice odnesli i spoustu pěkných zážitků. Setkalni sjme se zase po roce s kamarády, kteří mají stejné zájmy jako my, poslechli si jejich dobrodružné historky z letoška a načerpali inspiraci na další sezónu.“

Foto: Jiří Kočara a Jan Pala

Zkušenosti čtenářů

Martin

Dobrý den, kde se prosím dá koupit druhé vydání knihy Průvodce horskou a cestovní medicínou?
Děkuji Vám! 🙂

palič

K dispozici k osobnímu vyzvednutí v Praze nebo na dobírku, podrobnosti na email.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: