Vyhlídkový okruh přes Hohe Mut Alm (2670 m) nad Obergurglem

Vyhlídkový okruh přes Hohe Mut Alm (2670 m) nad Obergurglem

Obergurgl (1900 m) je koncová vesnice v dlouhém Ötztálském údolí na pomezí Rakouska a Itálie. Kromě lyžařského střediska je to ideální nástupové místo na ledovcové i neledovcové skialpinistické túry. Na začátku sezóny je jednou z možností okruh přes Hohe Mut.

Rakousko

Země
Rakousko
Další země
Rakousko
Vhodné i pro splitboard
ne
Počet dní
1
Délka
14 km
Vhodné měsíce
I, II, III, IV, XI, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2670 m n. m.
Max. sklon svahu
45 °
Převažující sklon svahu
35 °
Lavinové nebezpečí
ano, může být i velké!
Spaní na chatách
ano
Počet lidí za rok
tisíce

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Obergurgl (1900 m) – po sjezdovce na plató s mezistanicí kabinkové lanovky – Schönwies Hütte (2266 m) – údolí Rotmoostal

Podrobný popis

Obergurgl (1900 m) je koncová vesnice v dlouhém Ötztálském údolí na pomezí Rakouska a Itálie. Kromě lyžařského střediska je to ideální nástupové místo na ledovcové i neledovcové skialpinistické túry. Na začátku sezóny je jednou z možností okruh přes Hohe Mut.

Hohe Mut (2670 m) je vyhlídkovou restaurací v nejjižnější části lyžařského střediska Obergurgl. Na začátku zimní lyžařské sezóny, když ještě není možné se plnohodnotně pohybovat hlouběji do údolí směrem k Itálii (např. na Hochwilde), je okruh údolím Romoostal s výstupem JZ svahem nebo potočním zářezem vhodnou náhradou ke klasickým skialpovým túrám. Pozor je potřeba dát pouze na laviny z prvního podzimního sněhu, které mohou v této oblasti padat samovolně.

Tady to šlo ještě na tuleních pásechTady to šlo ještě na tuleních pásech

Z Obergurglu k chatě Schönwies Hütte (2266 m)

V Obergurglu je možné zaparkovat auto na začátku obce u lanovek nebo dále v zástavbě na placeném parkovišti. Zvolili jsme placené parkoviště, od něhož je to k začátku sněhu na sjezdovce jenom kousek. Tulení pásy jsme nasadili u dolní stanice Hohe Mut Bahn a okrajem modré sjezdovky jsme nastoupali do mezistanice kabinkové lanovky.

Stoupání se setem G3 FINDr s novým lehkým vázáním G3 ZEDStoupání se setem G3 FINDr s novým lehkým vázáním G3 ZED

Kousek níž to šlo ještě na lyžíchKousek níž to šlo ještě na lyžích

Vojta stoupá zářezem k hřebenuVojta stoupá zářezem k hřebenu

Kousek za mezistanicí jsme se napojili na cestu, která je v létě zároveň i cyklotrasou R11 Ötztal Mountainbike trail. Na cestě nemusí být v listopadu ještě dostatek sněhu, což se stalo a museli jsme lyže nést kousek na batohu. U Schönwies Hütte (2266 m) se sněhové podmínky mimo cestu výrazně zlepšily, takže jsme mohli opět nasadit lyže.

Zbytek skupinky šlape v našich stopáchZbytek skupinky šlape v našich stopách

Na lyžích i pěšky na hřeben jižně od Hohe Mut

Údolím šlapeme jihovýchodním směrem téměř po rovině údolím Rotmoostal přibližně 1,5 km do místa, kde vlevo strmě vzhůru odbočuje vysněžený terénní zářez s patrnými sjezdovými stopami. Dolní úsek jsme stoupali na lyžích, ale v horní části způsob výstupu závisel na aktuálních sněhových podmínkách. Tentokrát namrznutý povrch způsobil, že jsme stoupali přibližně od poloviny pěšky.

Ke hřebenu nám chybí ještě kousekKe hřebenu nám chybí ještě kousek

Po dosažení hřebene jsme odbočili na jihovýchod na menší vyvýšeninu, z níž se otevřel krásný kruhový výhled na všechny okolní třítisícovky a několik ledovců na jejich severních a západních svazích. Krásný je výhled na jih a jihozápad na ledovec Hangererferner, spadající s hřebene mezi vrcholy Eiskögele (3233 m) a Vorderer Seelenkogle (3286 m), který přechází ve strmý skalnatý svah do údolí Rotmoostal. Nejbližší výraznou třítisícovkou je Hangerer (3020 m), snadno ho poznáte podle  kříže na vrcholu.

Na hřebenu, Hohe Mut je za námiNa hřebenu, Hohe Mut je za námi

Na bezvýznamném vysněženém vrcholu s Kirchenkogelem v pozadíNa bezvýznamném vysněženém vrcholu s Kirchenkogelem v pozadí

Na hřebenu se prášilo přiměřeně listopadovému datuNa hřebenu se prášilo přiměřeně listopadovému datu

Po dostatečném vynadívání se na dokonalou alpskou kulisu jdeme po hřebenu k chatě na Hohe Mut Alm (2670 m) u koncové stanice kabinové lanovky z Obergurglu. Na chatě je možné se občerstvit a následně se podle aktuálních podmínek rozhodnout pro jednu z možností sjezdu.

Směr údolí RotmoostalSměr údolí Rotmoostal

Sjezd z hřebene za Hohe Mut

Nejjednodušší sjezdovou možností za horších sněhových podmínek jsou červené sjezdovky z Hohe Mut, na nichž je kombinace přírodního a technického sněhu. Pokud je ovšem výstupový svah dostatečně vysněžen, je jednoznačně lepší sjezd okolo výstupové stopy. V horní části je možné jet přímo zářezem, přilehlým svahem nebo boční hranou. V dolní části je potřeba trochu prokličkovat mezi skalami na mírnější dojezdový svah. Po dojezdu do údolí Rotmoostal sjedeme až k chatě Schönwies Hütte (2266 m) a následně se přesuneme do Obergurglu.

Vojta předvádí dokonale provedenou pádovou techniku přes hlavu s paralelním vedením lyžíVojta předvádí dokonale provedenou pádovou techniku přes hlavu s paralelním vedením lyží

Přístup na začátek

Praha – Rozvadov – Mnichov – Innsbruck – Sölden - Obergurgl

Rozpis po dnech

Obergurgl (1900 m) – po sjezdovce na plató s mezistanicí kabinkové lanovky – Schönwies Hütte (2266 m) – údolí Rotmoostal

Ubytování a jídlo

jídlo Hohe-Mut-Alm, ubytování cokoliv v Ötztálském údolí

Další túry v okolí

Wildspitze, Hochwilde, Similaun, Hintere Scharze

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: