Skialp areál nad Hrobem – výstupová trasa Teplická naučí otočky v lese

Skialp areál nad Hrobem – výstupová trasa Teplická naučí otočky v lese

Hodinu autem od Prahy je skialpový areál s řadou značených tras, kde je možné stoupat na tuleních pásech nejenom v denních hodinách, ale také s čelovkou. To samé platí o sjezdech. Jednou z tras, která dokonale prověří jak umíte skialpinistické otočky, je Teplická.

Česko

Země
Česko
Další země
Česko
Vhodné i pro splitboard
ne
Počet dní
1
Délka
2 km
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S1
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
860 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ne
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Od parkoviště k začátku dětského lanového vlevo, u jeho dolní stanice vstoupit podle zelených šipek do lesa. Lesem a přes dvě vrstevnicové silnice nastoupat k vleku v horní části střediska a k vysílači (860 m)

Podrobný popis

Hodinu autem od Prahy je skialpový areál s řadou značených tras, kde je možné stoupat na tuleních pásech nejenom v denních hodinách, ale také s čelovkou. To samé platí o sjezdech. Jednou z tras, která dokonale prověří jak umíte skialpinistické otočky, je Teplická.

Cesta do Skialpového areálu nad Hrobem

Skialpový areál nad Hrobem se rozkládá na svazích vrcholů Bouřňák (869 m) a Pramenáč (909 m). Z větší části je propojen s lyžařským střediskem Bouřňák, což má výhodu ve snadné dostupnosti pro místní i vzdálenější zájemce o skialpové provětrání se v této oblasti. Ti, co bydlí nedaleko, mohou využít i hromadnou dopravu – vlak nebo bus. V případě vlaku je v obci Mikulov vlaková zastávka Mikulov v Krušných horách, do níž vlak začínající v Ústí nad Labem nastoupá z obce Hrob za necelou půl hodinu. Podobně je možné použít i autobus.

Nejrychlejší je samozřejmě příjezd autem a jeho zaparkování na bezplatném parkovišti v lyžařském středisku Bouřňák. Pokud jedete z Prahy, tak je vzdálenost ze severního okraje Prahy necelých 100 km a za hodinu od nastoupení do auta v Praze už můžete nasazovat tulení pásy a obouvat se do lyží. Cesta po dálnici D8 je rychlá, jediné větší zdržení může být při průjezdu Teplicemi, kde je aktuálně rozkopána řada silnic. Za Teplicemi je už cesta rychle ubíhá do Dubí, kde se odbočí doleva a po pár kilometrech se odbočí vpravo, aby se Mikulovským údolím nastoupalo po silnici 382 do Mikulova. Parkoviště je dostatečně velké, ale přesto se o krásném víkendu může stát, že bude přeplněno. Vhodné je tak přijet v pracovních dnech buď brzy ráno, nebo až na večerní skalp při čelovce.

Výstupová skialpová trasa Teplická

Lyže obujeme přímo u auta na parkovišti a kolem zásobárny vody a obslužných budov SC Bouřňák obejdeme dolní stanici dětského lanového vleku směrem k lesu. Před koncem roku 2018 v původním nástupu na výstupovou skialpovou trasu Teplická přibyla hromada klestí, takže je nutné do lesa nastoupit trochu strmějším terénem. Po vstupu do lesa už stoupáme po zelených šipkách.

Výstupová trasa Teplická je vynikající na nácvik otoček v úzkém pásu, neboť je na začátku skialpové sezóny vyšlapána s velkým množstvím otoček. Pokud potřebujete pořádně potrénovat některou z variant skialpové otočky, je výstupová trasa Teplická ta pravá.  Při lesním výstupu se přechází přes dvě víceméně vrstevnicové cesty, nad nimiž je vždy kousek výrazně strmější. V horní části výstupu se vychází z lesa na Staré sjezdovce číslo 2, po níž je to kousek na vrchol Bouřňáku.

Vrchol Bouřňáku je před námiVrchol Bouřňáku je před námi

Prašanování na červené sjezdovce číslo čtyřiPrašanování na červené sjezdovce číslo čtyři

Parádní polovina prosince na BouřňákuParádní polovina prosince na Bouřňáku

Sjezd po červené sjezdovce čtyři

V prosinci není na neupravované červené sjezdovce Stará ještě dostatek sněhu pro bezpečný sjezd, a proto je vhodné zvolit některou z normálních sjezdovek. Vyhlídkovou variantou je přejezd z vrcholu po tyčovém značení modré sjezdovky číslo pět do lesa a lesem průjezd na začátek červené sjezdovky číslo čtyři. V prosinci 2018 byla čtyrka upravená, ale vydatné sněžení způsobilo, že jsme našli i dost prašanu na potrénování sjezdových technik.

Prašanujeme o sto šestPrašanujeme o sto šest

Výstupovou skialpinistickou trasu Teplická je vhodné zkombinovat s některými dalšími výstupovými trasami tak, aby se zájemce provětral alespoň tisíc výškových metrů.

Podél lesa je sníh nejlepšíPodél lesa je sníh nejlepší

Přístup na začátek

Praha – Teplice – Dubí – Hrob – Mikulov, 100 km

Ubytování a jídlo

restaurace a penzióny v Mikulově

Další túry v okolí

Další tray v rámci skialpinistického areálu Skialp nad Hrobem

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: