Avačinskaja (2741 m) – aktivní sopka u Petropavlovska-Kamčatského

Avačinskaja (2741 m) – aktivní sopka u Petropavlovska-Kamčatského

Kamčatka je proslulá velkým množstvím činných a neaktivních sopek pokrývajících celý poloostrov. Nejblíže k Petropavlovsku-Kamčatskému je aktivní sopka Avačinskaja vypínající se téměř z úrovně hladiny nedalekého Tichého oceánu.

Rusko

Země
Rusko
Další země
Rusko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
2
Délka
15 km
Vhodné měsíce
IV, V, VI, XI, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2739 m n. m.
Max. sklon svahu
38 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano
Počet lidí za rok
na lyžích desítky, v létě stovky turistů

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

busem zastávka 25 km – po ulici Na 25 km do prudké levotočivé zatáčky (5 km) – odbočit doprava 250 m do údolí Suchoj rečky – údolím Suchoj rečky k chatám (16-17 km, 850 m) – popsanou trasou na vrchol Avačinskaja (7,5 km, 2741 m)

Podrobný popis

Na Kamčatku se za skialpovým i výstupy na aktivní a vyhaslé sopky létá většinou v jarních měsící od konce března do konce května. Pro výlety na většinu z kamčatských sopek je potřeba počítat nejeno s letenkou a vízy, ale také přihlášením na OVIR a případně propustkou do pohraniční zóny. Ať už se na Kamčatku letí z Moskvy (či odjinud) přímo nebo s mezipřistáními, při příletu do Elizova je vhodné doufat v krásné počasí. A proč? Při přistání je možné obdivovat nejenom skalní útvar Tři bratři v Tichém oceánu, ale hlavně pásmo pěti sopek na sever od Petropavlovska-Kamčatského. Oblast na jih od Avačinské zátoky se ovšem nenechá výhledy zahanbit, když jsou vidět vulkány Viljučinskij, Mutnovskij, Gorelij a Opala.

Pod sopku Avačinskaja autobusem nebo maršrutkou

Z letiště v Elizovu se můžeme nechat autobusem 106 zavézt k odbočce na Suchoj rečku po severní cestě Elizovo-Petropavlovsk. Pohodlnější možností je využití služeb mikriku, jež nás doveze ještě o několik kilometrů dál, což ušetří část pochodu rovinou po břehu v těchto místech vodnaté řeky. Klikatícím se korytem řeky jdeme po rovině směrem k sedlu mezi sopkami Korjakskaja (3456 m) a Avačinskaja. Březovými lesy minimálně nabíráme výšku a při jejich konci sledujeme sloupy bývalého elektrického vedení, jež vedou k bývalé chatové základně. V současné době je v údolí mezi Avačinskou a Korjakskim několik samostatných chat či základen, které je možné objednat na přespání. Za špatného počasí je vhodnější si k přesunu pod vulkán Avačinskaja objednat rolbu a zbytečně se nevyčerpávat přesunem.

Od chatové základny na vrchol Avačinské

Od chat začíná výstup na Avačinskou, kdy nejprve po rovině šlapeme k výraznému bočnímu hřebínku. Po něm začínáme stoupat na lyžích, přičemž v jarním období můžeme narazit na sloupky s plechovými značkami vyznačujícími letní turistickou stezku k vrcholu. Dojdeme k horní části rozsáhlého kruhového valu kolem celé sopky. Odtud se nabízí možnost pokračovat více trasami. Tady je uveden klasický výstup.

Výše se na svazích Avačinské stoupá na mačkách, případně i s cepínemVýše se na svazích Avačinské stoupá na mačkách, případně i s cepínem

Pokračujeme po letní turistické stezce, jež po bočním hřebínku vede k severní straně samotného konusu sopky. Po ní nebo ještě více východním směrem potom následuje výstup klasickou cestou do oblasti vrcholového kráteru. Z této strany je to také mnohem bezpečnější z hlediska sopečných sirných výparů, neboť vítr vane obvykle směrem k Petropavlovsku-Kamčatskéhmu. Dostatečná vrstva sněhu je z této strany až ke hraně kráteru, jehož střední část je „ucpaná“ a sopka si čmoudí převážně po obvodu.

Na okraji kráteru AvačinskéNa okraji kráteru Avačinské

Procházka po okraji kráteru AvačinskéProcházka po okraji kráteru Avačinské

Nahlédnutí do čoudícího kráteru AvačinskéNahlédnutí do čoudícího kráteru Avačinské

Sjezd ze sopky v horní části víceméně kopíruje výstupovou trasu, po dosažení úpatí konusu je možné přejet na začátek jednoho z dlouhých údolí, jímž po silně zledovatělém sněhu následuje rychlý sjezd až na úroveň chatové základny.

Sjezd z Avačinské v podání PažoutaSjezd z Avačinské v podání Pažouta

České prvosjezdy: Jaroslav Gerža za doprovodu Karla Toráče duben 2002, první opakování o den pozdějí Petr Novák, Jan Pala a Natalia Zhukovets duben 2002.

Pod vrcholovým kuželem Avačinské je kousek pláň s výhledem na vulkán KorjakskijiPod vrcholovým kuželem Avačinské je kousek pláň s výhledem na vulkán Korjakskiji

Přístup na začátek

busem zastávka 25 km – po ulici Na 25 km do prudké levotočivé zatáčky (5 km) – odbočit doprava 250 m do údolí Suchoj rečky – údolím Suchoj rečky k chatám (16-17 km, 850 m) – popsanou trasou na vrchol Avačinskaja (7,5 km, 2741 m)

Ubytování a jídlo

prijut Tri vulkana

Další túry v okolí

Korjakskij (3456 m), Uglovaja (2376 m), Kozelskij (2250 m)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: