Stiv (2468 m) – na skialpech po Rocky trail na vyhlídkový vrchol v Pelisteru

Stiv (2468 m) – na skialpech po Rocky trail na vyhlídkový vrchol v Pelisteru

Národní park Pelister zahrnuje většinu stejnojmeného pohoří nacházejjícího se na západ a jihozápad od jihomakedonského města Bitola. Nejvyšším vrcholem Baba překračuje hranici 2600 metrů o jeden metr. Krajinově impozantní je výstup po zasněžené Rocky trail na předvrchol Stiv (2485 m).

Makedonie

Země
Makedonie
Další země
Makedonie
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
8 km
Vhodné měsíce
II, III, IV
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2468 m n. m.
Max. sklon svahu
35 °
Převažující sklon svahu
30 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano
Počet lidí za rok
desítky na skialpech

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

parkoviště u hotelu Molika – dolní stanice dvojsedačky – okrajem sjezdovky k vyhořelé chatě a dále až na konec kotvového vleku – pokračování po hřebenu mezi objevujícími se kamennými poli začátku Rocky trail – dřevěná vyhlídka (1950 m) – po hřebenu mezi kameny a skalami až na vrchol – sjezd z vrcholu širokým svahem do doliny vedoucí přímo k Magarevu – sjezd podle sněhových podmínek zakončit a natraverzovat k parkovišti u hotelu Molika

Podrobný popis

Pohoří Pelister nabízí velké množství vrcholů přesahujících hranici 2000 metrů. Kopce jsou většinou travnaté a vylepšené o četná kamenná pole. V době mimo sněhovou pokrývku je na většině pohoří patrná činnost za první světové války – soustavy zákopů a přístřešky pro vojáky. Při standardních zimních podmínkách je vše pokryté sněhem. Sníh většinově pokrývá i populární skalnatou výstupovou trasu Rocky trail, po níž je možné vystoupit na předvrchol Stiv (2468 m), z něhož se po hřebenu pokračuje na nejvyšší vrchol pohoří – 2601 metrů vysokou Babu.

Závěrečný úsek na vrchol StivZávěrečný úsek na vrchol Stiv

K Rocky trail na skialpech

Skialpový výlet na Stiv může začít ve formátu fitness skialpu okrajem sjezdovky s dvousedačkovou lanovkou lyžařského střediska Kopa. Případně je možné využít této sedačkové lanovky, která končí na úrovni vyhořelé chaty (v roce 2019 to vypadalo, že se chata začne opravovat). Od chaty pokračujeme okrajem sjezdovky dále vzhůru až na konec kotvového vleku. U něj se sklon svahu láme a následující úsek je částečně rovinatý.

Skialpový výstup po Rocky trailSkialpový výstup po Rocky trail

Skialpinisté kus pod vrcholem StivuSkialpinisté kus pod vrcholem Stivu

Výhled ze Stivu na 2601 metrů vysokou BabuVýhled ze Stivu na 2601 metrů vysokou Babu

Po Rocky trail na vrchol Stiv (2468 m)

Po krátkém rovinatém úseku přicházíme borovicovým lesem k Rocky trail. Typická kamenná pole pokrývají jak samotný hřeben, tak všechny přilehlé svahy. Většina ploch je přitom porostlá různě hustým borovicovým lesem. V období se sněhovou pokrývkou je většina kamenných polí, po kterých se v létě skáče z jednoho velkého kamene na druhý, dobře skrytá pod souvislou sněhovou pokrývkou.

Občas je potřeba některý z velkých balvanů obejít, ale většina výstupu je přímo nebo v krátkých traverzech. Povyražením je v řídnoucím borovicovém lese menší dřevěná vyhlídková plošina. Od ní je to na vrchol ještě daleko a vysoko. Podle stavu sněhu na samotném hřebenu je možné se nad hranicí lesa odklonit trochu na východ a stoupat těsně pod hřebenem.

Začátek sjezdu ze StivuZačátek sjezdu ze Stivu

V oblasti pod vrcholem Stiv mohou ze sněhu trčet i velké balvany, ale výstup na samotný vrchol by měl být celý na lyžích. Ze Stivu je vidět nedaleký hlavní vrchol Baba (2601 m) s vysílačem, ale už na něj kvůli zanedbatelnému převýšení a skalnatému hřebenu nemá smysl z této strany chodit. Stiv nabízí dokonalý kruhový výhled nejenom na pohoří Pelister, ale i sousední Galičici, stejně jako na jih do Řecka a Albánie.

Sjezd ze Stivu v úvodním borovicovém úsekuSjezd ze Stivu v úvodním borovicovém úseku

Sjezd ze Stivu

Z vyhlídkového vrcholu je před námi fantastický sjezd nejprve kamennými poli a níže borovicovým lesem. V dolních partiích může být sníh vlivem slunce a teplot nad nulou naměklý, takže se lyže se i náhodně propadají. V závislosti na množství sněhu se snažíme sjet co nejníže, aby následný traverz k hotelu Molika byl co nejkratší.

Na Rocky trail kousek nad lyžařským střediskemNa Rocky trail kousek nad lyžařským střediskem

Přístup na začátek

Přes Bratislavu a kolem Budapešti – Szeged –Srbsko – kolem Skopje – Veles – Prilep – Bitola – hotel Molika

Rozpis po dnech

parkoviště u hotelu Molika – dolní stanice dvojsedačky – okrajem sjezdovky k vyhořelé chatě a dále až na konec kotvového vleku – pokračování po hřebenu mezi objevujícími se kamennými poli začátku Rocky trail – dřevěná vyhlídka (1950 m) – po hřebenu mezi kameny a skalami až na vrchol – sjezd z vrcholu širokým svahem do doliny vedoucí přímo k Magarevu – sjezd podle sněhových podmínek zakončit a natraverzovat k parkovišti u hotelu Molika

Ubytování a jídlo

hotel Molika

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: