Okružní skialpový výlet na Malou Todorku (2712 m) v bulharském Pirinu

Okružní skialpový výlet na Malou Todorku (2712 m) v bulharském Pirinu

Druhé nejvyšší bulharské pohoří Pirin nabízí v okolí lyžařského středisko Bansko řadu možností na různorodé skialpinistické aktivity. Dominantou Banska ja rozsáhlý vrchol Todorka, na jehož jižních svazích se samotné středisko rozkládá. Při okružním skialpovém výletu na jeden z jeho vrcholů Malá Todorka (2712 m) nastoupáme 1100 výškových metrů s následným sjezdem 1750 výškových metrů.

Bulharsko

Země
Bulharsko
Další země
Bulharsko
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
20 km
Vhodné měsíce
I, II, III
Obtížnost sjezdu
S3
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2712 m n. m.
Max. sklon svahu
40 °
Převažující sklon svahu
37 °
Lavinové nebezpečí
ano, může být i vysoké jak při výstupu, tak při sjezdu
Spaní na chatách
ano
Počet lidí za rok
stovky

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Biatlonový areál Bansko – chata Banderica – chata Vichren – sedlo Todorina porta (2560 m) – Mala Todorka (2712 m) – sjezd k chatě Vihren – dále po výstupové trase do biatlonového areálu a Banska

Podrobný popis

Skialpový výlet na Malou Todorku je možné začít přímo v Bansku u dolní stanice kabinkové lanovky. Pokud nechcete šlapat několik kilometrů okrajem velmi mírně ukloněné „dojížděcí“ sjezdovky do samotného střediska, je vhodnější využít místního taxíku k převozu k biatlonovému areálu.

Sjezd z hřebene mezi Malou Todorkou a Todorkou k chatě VichrenSjezd z hřebene mezi Malou Todorkou a Todorkou k chatě Vichren

Po vysazení z auta nasazujeme stoupací pásy a vydáváme se do doliny k chatě Vichren. Za chatou Banderica se dostáváme do lavinového terénu, kde je potřeba dbát zvýšené pozornosti, neboť dolina je úzká a možné laviny ze svahů nejvyššího vrcholu Vichren (2914 m) dojíždějí až přes přístupovou cestu na stejnojmennou chatu.

Z chaty Vichren okruhem na Malou Todorku

Při výstupu stojí za krátkou zastávku chata Vichren, kde je možné se občerstvit například pivem Pirinsko. Z chaty na vrchol Malé Todorky je to kolem 800 výškových metrů krásným svahem, kterým se po výstupu pojede dolů. Po občerstvení pokračujeme dále v ose doliny přímo na jih a cestou přecházíme i jeden mostek.

Přechod přes mostek v údolí pod TodorkouPřechod přes mostek v údolí pod Todorkou

Přechod přes potok v údolí pod TodorkouPřechod přes potok v údolí pod Todorkou

Stoupání do sedla Todorina portaStoupání do sedla Todorina porta

Nabíráme výškou v levé části doliny, kde se střídají různě strmé svahy. S tím, jak se údolí stáčí k východu, se stáčíme také a stoupáme směrem k vrcholu Vazelo (2620 m), který údolí pod Vichrenem uzavírá z východu. Kus před svahy Vazela se stáčíme do strmého svahu směrem na sever. Strmým svahem v traverzech rychle získáváme výšku a dosahujeme sedla Todorinata Plota (2560 m). Ze sedla je před námi poslední svah na Malou Todorku (2712 m). Přecházíme část hřebene v délce asi půl kilometru kousek za Malou Todorku k Todorce 2 (2713 m), abychom se dostali blíže nad chatu. Z hřebene je fantastický kruhový rozhled pokrývající Pirin, sousední pohoří Rila a oblasti desítky až stovku kilometrů daleko v závislosti na aktuální viditelnosti.

Závěrečný úsek do sedla Todorina portaZávěrečný úsek do sedla Todorina porta

Sjezd z Malé Todorky

První část sjezdu z hřebene Todorka má převýšení 800 výškových metrů na chatu při sklonu svahu v rozmezí 35-40 stupňů. Pro méně zkušené skialpinisty tak může být pohled na chatu hluboko v údolí trochu náporem na psychiku, pro ostatní jenom dechberoucí. Na začátku sjezdu bývá nafoukáno trochu sněhu do převěje, takže kdo si netroufal najet do svahu přímo, natraverzuje do něj z boku.

Výstup na Todorku s výhledem na pohoří Rila na pozadíVýstup na Todorku s výhledem na pohoří Rila na pozadí

Nad sedlem Todorina portaNad sedlem Todorina porta

Ze sedla Todorina porta na Malou TodorkuZe sedla Todorina porta na Malou Todorku

Sjezd přímo ve spádnici nemá chybu, jen je potřeba věnovat pozornost měnícím se sněhovým podmínkám, neboť západně orientovaný svah bývá po ránu tvrdý, zatímco v odpoledních hodinách je díky slunci sníh naměklý do hloubky. V pozdním odpolední pak může být problém níže nad údolím, kde už se svah dostává do stínu a objevuje se krusta.

Panorama na hřebenu TodorkyPanorama na hřebenu Todorky

Po dojezdu na chatu přichází na řadu opět pivo Pirinskoe. Po odstranění dehydratace sjíždíme po výstupové stopě k biatlonovému areálu a dále po přibližovací sjezdovce až do Banska. Sjezdovka do Banska bývá nasvícená, takže není potřeba vytahovat čelovky.

Horní část sjezdu z Malé TodorkyHorní část sjezdu z Malé Todorky

Okružní výlet z lyžařského střediska Bansko přes chatu Vichren do zadní části doliny s výstupem na Todorku, sjezdem na chatu a následným dojezdem až dolů do Banska je krásný téměř celodenní skialpový výlet.

Sjezdové stopy v dolní části svahu z Malé TodorkySjezdové stopy v dolní části svahu z Malé Todorky

Přístup na začátek

Brno - Bratislava – Budapešť – Szeged – Bělehrad – Niš – Sofie – Dupnitsa – Simitli – Bansko

Rozpis po dnech

Biatlonový areál Bansko – chata Banderica – chata Vichren – sedlo Todorina porta (2560 m) – Mala Todorka (2712 m) – sjezd k chatě Vihren – dále po výstupové trase do biatlonového areálu a Banska

Ubytování a jídlo

velké množství ubytovacích a restauračních kapacit přímo v Bansku, dále chata Vichren přímo pod Todorkou

Další túry v okolí

Vichren , https://www.tulenipasy.cz/katalog-skialpinistickych-tur/39378-na-skialpech-do-vysky-2500-metru-pod-tsamomorilski-chal-2681-m-v-bulharskem-pohori-pirin-u-lyzarskeho-strediska-bansko/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: