Sezóna v Alpách odstartována! Se #skimokids na Mölltálském ledovci

Sezóna v Alpách odstartována! Se #skimokids na Mölltálském ledovci

V polovině října se rozsněžilo na řada zajímavých míst v evropských pohořích. Kromě toho, že bylo možné provětrat lyže třeba v Jeseníkách a Beskydech, stálo za to vyrazit na pár dnů i na některý z rakouských ledovců. Pro dětské freeridové a skialpové aktivity jsme zvolili oblast Mölltal.

Po úvodním provětrání tuleních pásů při Dětská skialpová sezóna zahájena v Jeseníkách v polovině října 2020 jsme odjeli do Rakouska.

Na freeride a skialp jsme měli pro slečny 10 a 12 let dávno předem zapůjčené sety z Boatparku: G3 SEEKr 100 Elle (154 cm, 132-100-120 mm) s G3 ZED a Armada Trace W 88 (152 cm) s tuleními pásy G3.

Na státní svátek 28. října jsme se probudili do slunečného dne a při výjezdu k ledovci nám bylo jasné, že jsme měli dorazit o den dříve. Na řadě svahů byly čerstvé sjezdové stopy. To nám nevadilo, protože byla ještě řada míst s nerozježděným sněhem.

V rámci dopoledního freeridu jsme nejvíc jezdili na obou stranách okolo nejvyšších sjezdovek. Nejzábavnější z toho byly průjezdy mezi skalkami. Odpoledním skialpovým aktivitám jsme se věnovali v dolní části mimo ledovec. Ukázalo se, že od posledního jarního dětského skialpování se získané znalosti a dovednosti nijak nezapomněly. Nasazování i sundávání tuleních pásů šlo úplně samo, stejně tak výstupy a různé způsoby otáčení na svahu během výstupu. Jediné, co jsme si nechali na příště, byla lavinová prevence.

#skimokids training on Mölltaler glacier from palic on Vimeo.

V dalších dnech jsme pokračovali ve stejných aktivitách, které byly ještě vylepšeny o příděly nového sněhu v nočních hodinách. Mohli jsme se tak vylyžovat o sto šest. Počítali jsme s tím, že ve stejném duchu budeme pokračovat i druhý nebo třetí víkend v listopadu. Bohužel došlo k tomu, že od 3. listopadu se kvůli covid opatřením vše zavřelo a s lyžováním byl utrum.

Aktuální informace o cestování v době covidové připravil web HedvabnaStezka.cz, podrobnosti o podmínkách vstupu a omezeních v Rakousku jsou tady.

Výhledy a svahy jsou parádní při pohledu z tří tisíc metrů nad mořem
Výhledy a svahy jsou parádní při pohledu z tří tisíc metrů nad mořem

Co a jak dělat s dětmi v říjnu na rakouském ledovci?

  1. Pokud jsou dobré sněhové podmínky a počasí, tak se napřed trochu rozlyžovat na sjezdovkách.
  2. Po seznámení se se sněhem pojezdit ve volných terénech blízko sjezdovek.
  3. Následně se posouvat dále od sjezdovek a do strmějších míst.
  4. Na odpoledne si nachystat krátkou skialpovou túru se sjezdem ve zcela neporušeném sněhu (až na výstupovou stopu).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: