Zahájení skialpové sezóny v Krkonoších 8. října 2016

Zahájení skialpové sezóny v Krkonoších 8. října 2016

Po mnoha letech napadnul sníh na českých a slovenskýc horách v říjnu. Řada nedočkavců vyrazila na lyže v Beskydech už ve čtvrtek 6. října. V Krkonoších jsme sezónu zahájili až v sobotu, neboť čtvrtek a páteky byly pracovní. Viditelnost byla díky husté mlze zanedbatelná, ale sněhu na hřebenu celkem přiměřeně.

Fotogalerie Záhájení sezóny 8. 10. 2016 >>

Zatímco v pátek bylo krásně slunečno, předpověď počasí na víkend nebyla úplně přívětivá – v hřebenových partiích hor se mělo sněžení měnit ve smíšené srážky, níže potom čistý déšť. Doplňkem měla být hustá mlha. Předpověď vyšla úplně přesně, takže krém na opalování a brýle proti slunci jsme mohli nechat doma.

Na červené hřebenovce jsme potkali pár pěších turistů, mezi nimi vynikali rychle se pohybující pracovníci pražského Boatparku. I přes nepřízeň počasí se v některých místech pohybovali cyklisté. Největší zastoupení ovšem měli účastníci běžeckého závodu na Sněžku. Sněhu přes noc z pátku na sobotu dost ubylo, ale na pohyb na tuleních pásech podél tyčového značení ho bylo dostatečné množství.

Většina chat na hřebenu byla dost přeplněná turisty, mezi nimi bylo i pár lyžníků. Po občerstvení jsme vyjeli do husté mlhy a nějak se dostali do civilizace. V hřebenových partiích bylo sněhu hodně a měl velmi dobrou konzistenci. K tomu nahoře chvílemi sněžnilo obdobně jako na japonském ostrově Hokkaido. Níže to bylo horší, za což může především déšť.

Několik kilometrů jsme šli pěšky v dešti s lyžemi na batozích. Celkově to bylo velmi povedené zahájení skialpové a běžkařské sezóny.

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje přes dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po prednášky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: