Titov vrv (2748 m) – skialpinistický vyhlídkový vrchol v makedonském pohoří Šar planina

Titov vrv (2748 m) – skialpinistický vyhlídkový vrchol v makedonském pohoří Šar planina

Titov vrv je možné považovat za hlavní skialpinistický cíl v celé Makedonii, protože je nejblíže k hlavnímu městu Skopje a je to druhý nejvyšší vrchol v Makedonii.

Makedonie

Země
Makedonie
Další země
Makedonie
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
1
Délka
20 km
Vhodné měsíce
I, II, III, XII
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
2748 m n. m.
Převažující sklon svahu
35 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Popova Šapka – vrchol Ceripasina (2531 m) – po hřebenu na Karabunar (cca 2600 m) - Bakardan (2704 m) – sedlo 2490 metrů – Titov vrv (2748 m)

Podrobný popis

Titov vrv je možné považovat za hlavní skialpinistický cíl v celé Makedonii, protože je nejblíže k hlavnímu městu Skopje a je to druhý nejvyšší vrchol v Makedonii. Někdy možné nabrat prvních pár set výškových metrů historickou dvousedačkovou lanovkou na Popově Šapce.

Výstupová trasa (modře) na Titov vrv a červeně značená jedna ze sjezdových variantVýstupová trasa (modře) na Titov vrv a červeně značená jedna ze sjezdových variant

Při hřebenovce na Titov vrv se přechází několik kopců vysokých přes 2500 metrů a Bakardan (2704 m). Původní název byl Golem Turčin (Velký Turek). V roce 1934 byl přejmenován po jugoslávském králi Alexandrovi. Po vítězství komunistů po druhé světové válce byl přejmenován po Josifu Brozovi Titovi.

Pohled z Ceripasiny zpětPohled z Ceripasiny zpět

Kus nad hranicí inverze v pohoří Šar planinaKus nad hranicí inverze v pohoří Šar planina

Vrcholové foto z Bakardanu (2704 m)Vrcholové foto z Bakardanu (2704 m)

Skialpinistický výlet na Titov vrv je možné také zkombinovat s několika výstupy a sjezdy cestou na tento druhý nejvyšší vrchol celé Makedonie. Na vrcholu se nachází historická budova rozhledny, kterou začali v létě 2016 opravovat. Kamenná budova je tak vybavena plastovými okny a práce budou pokračovat na obnově vnitřních prostor.

Cesta do pohoří Šar planina

Jak se dostat do makedonského pohoří Šar planina? Je to velice jednoduché – z Brna přes Maďarsko směrem na Bělehrad. Cestou ze Srbska se nezajede do hlavního makedonského města Skopje, ale po silnici E65 se pokračuje na Tetovo. Sjede se do města a cedule Popova šapka Vás částečně mimo centrum města navedou na nevýraznou silnici, kterou velice rychle výrazně nastoupáte. Stovky výškových metrů se získávají velice rychle, a zatímco dole to vypadá na pozdní jaro, u dolních stanic vleků na Popově šapce je pravá a nefalšovaná zima.

Hřeben vyfoukán, ale pod hřebenem je sníh výbornýHřeben vyfoukán, ale pod hřebenem je sníh výborný

Hřeben vyfoukán, ale pod hřebenem je sníh výbornýHřeben vyfoukán, ale pod hřebenem je sníh výborný

Sjezd z Bakardanu pod Titov vrvSjezd z Bakardanu pod Titov vrv

Z Popovy Šapky je v létě značená turistická trasa na Titov vrv, která vede mimo krásnou hřebenovku. V zimě je tak do jisté míry použitelná pouze pro návrat do lyžařského střediska. Pokud funguje dvojsedačka k hlavnímu hřebenu, tak je vhodné ji za 200 MKD využít (přibližný kurz je 1 EUR = 60 MKD), neboť se ušetří výstup z výšky 1780 m do cca 2300 metrů. Pokud lanovka nefunguje, stoupá se na hlavní hřeben nejlépe vlevo od černé sjezdovky (při pohledu zespodu) podél pár zbývajících stojících sloupů ze zlikvidované sedačkové lanovky.

Hřebenevkou na Bakardan (2704 m)

Od konečné stanice sedačkové lanovky traverzujeme vlevo do sedla v hlavním hřebenu. Z tohoto sedla už je krásně v dáli vidět Titov vrv a velká část hřebenovky, která nás čeká. Prvním výrzanějším vrcholem je Ceripasina (2531 m), nebo-li Antena (podle zbytků staveb na vrcholu). Z vyhlídkového vrcholu Ceripasina pokračujeme malým sjezdem na tuleních pásech ke krátkému výstupu na další vrchol (2551 m).

Titov vrv z BakardanuTitov vrv z Bakardanu

Traverz přes tento vrchol se sjezdem na tuleních pásech do sedla pod Karabunar (cca 2600 m). Strmý výstup je možný na tuleních pásech, pokud je ale sníh hodně tvrdý, tak se hodí cepín a pěší výstup na stoupacích železech. Po přechodu hřebene Karabunaru následuje další sjezd pod druhý nejvyšší vrchol oblasti – 2704 metrů vysoký Bakardan. Výstup na něj je kousek od hrany svahů stmě spadajících směrem na Tetovo. Z vrcholu Bakardanu jsou parádní kruhové panoramatické výhledy.

Horní úsek výstupu na Titov vrvHorní úsek výstupu na Titov vrv

Rozhledna na vrcholu Titova vrvu je už na dosahRozhledna na vrcholu Titova vrvu je už na dosah

Označení vrcholu Titova vrvu (2748 m)Označení vrcholu Titova vrvu (2748 m)

Z Bakardanu na Titov vrv

Na Bakardanu se sundávají tulení pásy a k dispozici jsou dva sjezdy pod Titov vrv. Z menší ztrátou výšky je vhodné sjet přímo do sedla (cca 2490 m) pod Titov vrv. Pokud si ale chcete zalyžovat, tak je lepší delší sjezd do výšky přibližně 2300 metrů do doliny mezi Titov vrv a Malý Turčin (2702 m). Z doliny se potom nasazují tulení pásy a stoupá se do sedla, kde se potkávají obě skupiny. Ze sedla už je to na Titov vrv jen něco kolem 250 výškových metrů celkem příjemným terénem. Většinou je možné celý výstup absolvovat na tuleních pásech. Jen při naší poslední návštěvě jsme v únoru 2017 šli přibližně z jedné třetiny na botech kvůli velmi tvrdému sněhu.

Vrcholové foto na Titově vrvuVrcholové foto na Titově vrvu

Sjezd z Titova vrvu

Podle stavu sněhu je k dispozici celá „sjezdovka“ od výstupové trasy po bočním hřebenu až do sedla pod Malý Turčin. Sklon je příjemný a za dobrých sněhových podmínek je možné jízdu rozpálit naplno. Při sjezdu dojíždíme do doliny a dále pokračujeme traverzem kolem celého Bakardanu, který objíždíme přibližně ve výšce 2350 metrů. Poté se jede ještě dlouho po různě ukloněných pláních, aby se v závěru muselo kousek nastoupat k horní stanici dokončované šestisedačky na Popově Šapce. Zbytek sjezdu je po sjezdovkách, nebo v kombinaci lesa a klikatého potočního zářezu.

K začátku sjezduK začátku sjezdu

Horní část sjezdu z Titova vrvuHorní část sjezdu z Titova vrvu

Na snowboardu z Titova vrvu - v pozadí BakardanNa snowboardu z Titova vrvu – v pozadí Bakardan

Tento skialpinistický výlet můžete absolvovat s autorem popisu při výletu Makedonie v zimě.

POZOR: Výstup je vhodný pro splitboard, ale při sjezdu mají vzhledem k rovinatým úsekům a traverzům splitboardisté i snowboardisté problém.

Na snowboardu z Titova vrvu - v pozadí BakardanNa snowboardu z Titova vrvu – v pozadí Bakardan

Přístup na začátek

Brno – Bratislava – Budapešť – Bělehrad – Niš - Kumanovo – Skopje – Tetovo – Popova Šapka, z Brna necelých 1200 km

Ubytování a jídlo

Popova Šapka nabízí řadu ubytovacích kapacit – vyzkoušené jsou hotel Slavija (s bazénem), hotel Popova Šapka, Snow Patrol Lodge Popova Šapka. Ve všech těchto zařízeních se vaří výborná makedonská jídla.

Další túry v okolí

různě obtížně sjezdy z vrcholů Ceripasina (2531 m), bezejmenného (2551 m), Karabunar (2600 m), Bakardan (2704 m), Turčin (2702 m)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: