Grossvenediger (3666 m) od Sulzau – krásná skialpinistická ledovcová túra

Grossvenediger (3666 m) od Sulzau – krásná skialpinistická ledovcová túra

Mezi nejpopulárnější vrcholy v Rakousku patří v jarním a letním období Grossvenediger v národním parku Hohe Tauren. Na jeho vrchol vede několik cest z různých směrů. Velmi krásnou je potom túra z chaty Kürsingerhutte (2558 m).

Vysoké Taury – Rakousko

Země
Rakousko
Další země
Rakousko
Pohoří
Vysoké Taury
Vhodné i pro splitboard
ano
Počet dní
2
Délka
41 km
Vhodné měsíce
II, III, IV
Obtížnost sjezdu
S2
Expozice sjezdu
E1
Nejvyšší bod
3666 m n. m.
Max. sklon svahu
40 °
Převažující sklon svahu
35 °
Lavinové nebezpečí
ano
Spaní na chatách
ano
Ledovec
ano
Horolezecké úseky
nejsou
Převýšení
1700 m

Mapa oblasti

Mapa oblasti

Základní trasa

Sulzau – Kursingerhutte - Grossvenediger

Podrobný popis

Kürsingerhütte je v jarním období ideálním východiskem pro skialpinistické výstupy na další vrcholy v oblasti – Keeskogel (3291 m), Großer Geiger (3360 m) a Schlieferspitze (3286 m).

Po příjezdu nad Sulzau do výšky 900 metrů nad mořem následuje přezutí do skeletů a nasazení tuleních pásů. Dlouhý přístup na chatu Kürsingerhütte začíná mírným stoupáním údolím Obersulzbachtal po cestě lemované z jedné strany zaříznutým údolím potoka a z druhé prudkými svahy, díky nimž je cesta na některých místech zasypána zbytky starých lavin.

Podvečerní výhledy kousek od chaty Kürsingerhütte
Podvečerní výhledy kousek od chaty Kürsingerhütte

Nad hranicí lesa v teple padají laviny

U chaty Berndlalm vystupujeme nad hranici lesa a před námi se otevírá nádherné údolí vymodelované potokem Obersulzbach. Víceméně po rovině se dostáváme k chatě Postalm (1700 m). Jestli někoho potká teplé únorové počasí jako nás, tak se může těšit na zpomalení výstupu intenzivním lepením sněhu na tulení pásy a kulisou v podobě desítek větších či menších lavin padajících z okolních skalnatých a ledových srázů.

Pokračujeme dále kolem dolní stanice nákladní lanovky (1930 m) vedoucí na Kursingerhutte a stoupání začíná být výraznější. Na ledovec Obersulzbachkees se dostáváme až sedle. Stáčíme se vlevo a před námi je závěrečných 300 výškových metrů k chatě. K tomu je všudypřítomný hluboký sníh a svah dosahující místy více než 40 stupňů, takže na lyžích se dá absolvovat pouze spodní část a výše se postupuje pěšky. K winterraumu u obrovské chaty nabízející ubytování pro 150 lidí je to vyčerpávající.

Z Kürsingerhütte na Grossvenediger

Druhý den se vyráží z chaty brzy ráno k lyžařskému výstupu na krásně se tyčící Grossvenediger. Cesta začíná traverzem prudkými svahy nad ledovcem a posléze se na něj sjíždí. Po ledovci se dlouhým pochodem mírně do kopce nastoupá do sedla Zwischensulzbchtorl (2900 m). Po překonání několika ledovcových trhlin se pokračuje do údolí mezi Grossvenedigerem a Kleinvenedigerem (3470 m).

Lyžování pod chatou Kürsingerhütte
Lyžování pod chatou Kürsingerhütte

Sklon svahu sice roste, ale v pohodě se dá i nadále stoupat na tuleních pásech přímo až k závěrečnému svahu pod sedlem Venedigerscharte (3400 m). Tam ke slovu přicházejí traverzy a dost nepříjemný přechod přemrzlých a ledových svahů. Jeho vyvrcholením je potom překonání séraku a další velké nebezpečné ledovcové trhliny po důvěru příliš nevbuzujícím sněhovém mostu. To je ještě vylepšno o obvyklý silný vítr dosahující v oblasti sedla v nárazech síly vichřice.

Ti, kteří si výstup na Grossvenediger ať už kvůli počasí nebo nedostatku sil odpustí, mohou vzít zavděk Kleinvenedigerem, jehož vrcholu dosáhnout během chvilky. Jinak na Grossvenediger stoupáme ze sedla po nepříliš širokém hřebínku posledních dvěstě výškových metrů. Závěr potom není možné absolvovat na lyžích. Posledních pár metrů k vrcholovému kříži má v zimě tvar úzké sněhovo-ledové žiletky s prudce padajícími srázy na obě strany.

Sjezd po ledovci Obersulzbachkees
Sjezd po ledovci Obersulzbachkees

Sjezd z Grossvenedigeru

Sjezd z vrcholu kopíruje z větší části výstupovou trasu, po dojezdu do sedla následuje překonání nepříjemné trhliny, krátký prudší úsek a potom mírně po ledovci do nevýrazného sedla Zwischensulzbachtorl. Odtud jsou dvě možnosti návratu na chatu. První je ranní trasa údolním ledovcem a poté traverzem prudkými srázy spadajícími z jižních svahů Keeskogelu na ledovec Obersulzbachkees, což bývá vzhledem ke sklonu svahu a naměknutí svrchní sněhové vrstvy v odpoledních hodinách s možností pádu lavin. Proto je nutné po výstupu z ledovce nastoupat dalších přibližně sto výškových metrů do bezpečnějšího terénu. Druhou možností je nastoupat jižními svahy Keeskogelu až nad letní trasu a přejet nad chatu.

Sjezd po ledovci Obersulzbachkees
Sjezd po ledovci Obersulzbachkees

Od chaty je opět k dispozici několik možností sjezdu. Široký žlab k ledovci není nejvhodndější kvůli padajícímu kamení, a proto je je lepší dát přednost sjezdu k údolnímu ledovci vedlejším svahem. Po dosažení konce ledovce následuje úmorná dlouhá cesta údolím a poté sjezd po cestě až k autu.

Přístup na začátek

autem do Sulzau

Rozpis po dnech

1. Sulzau – Küursingerhütte, 2. Küursingerhütte – Grossvenediger – Kürsingerhütte, 3. nějaký další kopec v okolí a sjezd do Sulzau

Ubytování a jídlo

chata nebo winterraum Kürsingerhütte (2558 m)

Další túry v okolí

Keeskogel (3291 m), Großer Geiger (3360 m), Schlieferspitze (3286 m) a mnoho dalších

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: