Pokročilá lavinová výbava pro lyžaře a snowboardisty

Pokročilá lavinová výbava pro lyžaře a snowboardisty

Do rozšiřujícího vybavení pro pohyb v terénu s možným pádem sněhových lavin patří v první řadě různá řešení lavinových batohů a další méně rozšířené pomůcky, které představíme.

V prvním dilu Základní lavinová výbava pro každého byla pozornost věnována základní lavinové trojici – lavinový vyhledávač, sněhová lopata a lavinová sonda. Nyní si představíme pomůcky, které nejsou „povinné“, ale některé z nich jako lavinový batoh jsou vysoce účinné a tím pádem i velmi doporučitelné.

V současné době jako plnohodnotně použitelné a prakticky ověřené pokročilé lavinové vybavení je možné v prvé řadě uvést lavinový batoh. Princip jeho fungování je jednoduchý, kdy při pádu laviny stržený aktivuje spouštěcí mechanismus, načež se ze stlačeným plynem naplněné bomby nebo nově elektricky pomocí výkonného ventilátoru (JetForce) během několika málo vteřin naplní jeden nebo dva vaky v objemu 150 anebo 170 litrů. Díky zvětšenému objemu a snížené hustotě strženého se tento při pádu laviny pohybuje na povrchu nebo těsně pod ním.

Při zastavování laviny zůstává batoh na povrchu a tím i jeho nositel. První lavinové batohy představila firma ABS v roce 1985. Od té doby prošly lavinové batohy obrovským vývojem, kdy například firma ABS přešla od jednoho nafukovacího vaku ke dvěma o celkovém objemu 170 litrů. K ABS se následně přidaly firmy Snowpulse (mj. unikátní řešení s vakem nafouknutým ze tří stran kolem hlavy) a BCA. Další výrobci nejsou ve střední Evropě zastoupeni, např. Alpride (Švýcarsko), Wary (USA) a Mystery Ranch (USA). Možným převratem je elektricky plněný lavinový batoh Pieps JetForce, který se objevil během letošního roku.

Podrobněji byly lavinové batohy a jejich použití popsány na webu Pohora.cz Lavinové batohy v roce 2012 – proč a jak? Kromě lavinového batohu je samozřejmou nutností vždy základní lavinová trojice. Lavinový batoh je v současné době jediný uznávaný prostředek aktivní lavinové záchrany a prevence zasypání. Lavinové vyhledávače, lopaty, sondy a lavinové balony řeší lavinovou nehodu až následně s hledáním a vykopáváním zasypaného.

Podrobně se současnému pokroku u lavinových batohů bude věnovat čtvrté číslo časopisu Svět Outdooru 2014.

Avalanche Ball

Lavinový balón má jednoduchý princip, kdy je na batohu upevněný poskládaný balon připevněný pět metrů dlouhým lanku. V případě stržení s lavinou je potřeba Avalanche Ball aktivovat, načež se poskládá a odpoutá. Avalanche Ball zůstane s velkou pravděpodobností na povrchu laviniště a zasypaný může být libovolně do vzdálenosti pět metrů od Avalanche Ball. Tím je výrazně urychleno nalezení oblasti se zasypaným. Bez lavinového vyhledávače je lavinový balón nepoužitelný vzhledem k reálné době vykopání. Otázkou je, jak se chová lanko, když se člověk kutálí v lavině, prolétne s lavinou do lesa, apod. Zamotá se kolem krku, těla, stromu?

Avalung

Lavinová vesta (nebo varianta do batohu) firmy Black Diamond umožňuje do jisté míry dýchání při zasypání sněhem a odvod vydýchaného vzduchu na záda. To funguje v případě, že si stržený lavinou stihne při letu s lavinou dát do úst náustek. Za ideálních podmínek je potom možné při úplném zasypání vydržet dýchat pod sněhem i více než hodinu.

Recco

Jedná se o pasivní destičky, které se dávají do oblečení (např. rukávy bund) nebo se lepí na lyžařské a skialpinistické boty. V mnoha lyžařských střediscích po celém světě jsou vybaveni Recco vysílači/detektory ve vrtulnících nebo na stanicích horské službě. Vzhledem k hraničnímu času pro vysokou pravděpodobnost přežití v lavině – 15-18 minut, je reálné použití v hranicích střediska za krásného letového počasí. Pro skialpinismus je nepoužitelný. V případě lavinové nehody rozhoduje čas, kdy až na malé výjimky je jedinou možností kamarádská záchrana přímo na místě. Různé záchranné týmy se ať už letecky nebo po zemi dostanou na místo laviny po několika hodinách.

Vysílač 457 kHz

Vysílač vypadající jako náramkové hodinky, který je dnes nabízen dvěma firmami, nepatří do horolezectví, kde je hlavní kamarádská pomoc. Jejich použití je možné si představit při túrách vedených horskými vůdci, heliskiingu a freeridu v okolí lyžařských středisek.

Inteligentní sonda AvaTech SP1

Novinkou od podzimu 2014 je inteligentní sonda AvaTech SP1. Byla představena tady na webu TuleniPasy.cz – Inteligentní sonda AvaTech SP1 – převrat v lavinové prevenci? Tato sonda dokáže velmi rychle a přesně určit sněhový profil až do hloubky 1,5 metru a tím odhalit možná riziková místa na svahu.  AvaTech SP1 je vzhledem k pořizovací ceně bohužel určena pro profesionály z horských služeb a lavinové preventisty.

Závěr:

Pokud se často vyskytujete na strmých svazích, kde existuje i sebemenší lavinové riziko, je vřele doporučitelné používání lavinového batohu pro všechny, kdo se věnují freeridu, heliski, apod. U skialpinismu je situace odlišná, kdy v případě jednodenních túr je lavinový batoh také vhodný, ale u skialpových přechodů natěžko je jeho použití víceméně nereálné.

Lavinové vybavení:

Podrobně se současnému pokroku u lavinových batohů bude věnovat čtvrté číslo časopisu Svět Outdooru 2014.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: