Třetí ročník československého firnového memoriálu v Norsku byl ve znamení krásných výstupů a sjezdů

Třetí ročník československého firnového memoriálu v Norsku byl ve znamení krásných výstupů a sjezdů

V období norského státního svátku 17. 5. – Den ústavy z roku 1814, se již tradičně koná československé skialpinistické setkání k ukončení zimní sezóny. V roce 2017 se tento memoriál uskutečnil ve dnech 16. až 21. května v oblíbených oblastech v pohořích Jotunheimen a Hurrungane.

Fotogalerie CS firnový memoriál v Norsku 2017 >>

Československý firnový memoriál je určen Čechům, Slovákům a jejich kamarádům. Zatímco vloni se zúčastnil jeden Nor, letos byla účast čistě československá. Kromě Čechů a Slováků pobývajících dlouhodobě v Norsku na memoriál přiletělo nebo přijelo dalších jedenáct účastníků. Ti si nechtěli nechat ujít nádherné norské ledovcové a neledovcové túry, proslulé večírky a také kulturně-zábavné doplňky.

Dámská účast na norském československém firnovém memoriálu stoupá

Potěšitelná je rostoucí dámská účast, když se na třetím ročníku z celkového počtu přibližně pětatřiceti účastníků sešlo šest dívek a žen. Větší účasti z řad Čechů a Slováků dlouhodobě pobývajících v Norsku zabránila předpověď počasí, která ještě několik dnů před zahájením memoriálu slibovala jeden krásný den a zbytek buď déšť, nebo pod mrakem. S tím, jak se memoriál blížil, se předpověď vylepšovala.

„Musím přiznat, že u mne panovaly jisté obavy, co se týká předpovědi počasí. Ale nakonec se memoriál povedl a ve svižném tempu se odehrával jak první poločas v horách, tak druhý u ohně. Rekapitulovalo se již tradičně až do ranních hodin, ale i tak se stihly dobýt nádherné kopce ve třech pohořích. Vyzdvihl bych asi Store Tverrbotntinden, který se nachází v masivu Galdhopiggenu. Dlouhý výstup po ledovci byl korunován nádhernými výhledy na okolní velikány a všichni zúčastnění si to náležitě užili.

Jen mě malinko mrzelo, že sníh byl docela dost proch.… propršený a tak se nedaly uskutečnit plánované náročnější výšlapy. Tím si ale účastníci nenechali zkazit náladu.

Celkově se zúčastnilo kolem 35 horalů, kteří se průběžně střídali a přes 20 jich bylo pokaždé v basecampu. Tímto bych rád poděkoval všem zúčastněným. Kvůli nim to děláme, proto nás to baví a jsou to oni, kteří tvoří celkovou atmosféru memoriálu. Skål!!!“ hodnotí ředitel Martin Kulda Kulíšek.

Po příletu do Osla jsme se v hustém dešti naskládali do auta a přes Lillehammer vyrazili k pohořím Jotunheimen a Hurrungane. V horách pršelo také, takže se dalo očekávat, že sníh bude mít sněhově-kašovitou konzistenci. To se potvrdilo jen v dolních partiích výstupů a sjezdů, zatímco výše byl sníh dobrý. KuldaTiborem a Rosťou vybrali pro memoriál řadu vrcholů s převýšením výstupu a sjezdu kolem 1200 metrů.

Jelikož prvotní déšť a následné slunečné počasí způsobily jistou nestabilitu sněhu, šlo se nakonec na kopce s méně strmými svahy, než bylo původně zamýšleno. Když už se jelo něco strmějšího, tak se sjezdu zúčastnila jen menší skupina, zatímco většina skialpinistů a skialpinistek zvolila bezpečnější trasu sjezdu.

Krásné ledovcové a neledovcové vrcholy na skialpech

Prvním výletem byl ostrý ledovcově skalnatý vrchol Store Ringstind (2124 m) se dvěma úseky se sklonem 40 stupňů a více. Na tomto vrcholu jsme byli v malé skupince už v loni. Letos nás byla na vrcholu spousta s tím, že většina sjela nejenom strmější úsek z vrcholu, ale také průjezd skalami s okrajem ledovce do doliny.

„Pro mě byl letošní memoriál jednoznačně super akcí, protože se opět sešla pohodová parta lidí, se kterou jsem absolvovala krásné výšlapy a sjezdy v horách a zároveň jsem si užila i srandu při večírkování . Počasí nám, až na malé výjimky, vyšlo pěkné. Pokud zrovna trochu pršelo, tak jsme si aspoň trochu odpočinuli buď saunováním, bazénem, nebo chladivou koupačkou ve fjordu,“ shrnuje Markéta Kubitová.

Páteční vyhlídkový ledovcový výlet na Store Tverrbotntinden (2161 m) byl po všech stránkách dokonalý. Po úvodním pěším úseku kousek nad parkovištěm jsme šlapali po ledovci do sedla, z něhož to bylo na vrchol už jenom kousek. Pro sjezd jsem zlanařil asi polovinu účastníků pro krásný svah směřující do údolí k chatě Leirvassbu.

„Třetí ročník československého firnového memoriálu v Norsku byl pro mě pohodovým týdnem se stejně naladěnými lidmi, krásnými výstupy a krásnými výhledy. Byla tam pohoda, legrace, prostě super zážitek po všech stránkách. Byl to přesný opak Haute Route s mistrem Kořízkem o dva týdny dříve,“ říká čerstvá absolventka Haute Route Zuzana Holubová.

Nejvzdálenějším vrcholem byl 1757 metrů vysoký Vangsen, k němuž jsme jeli kolem Gaupnefjordu. Většina výstupu je na pohodu a jediným mínusem tak byl mokrý sníh i do vrcholových partií, což bylo způsobeno nižší výškou vrcholu oproti ostatním. Při sjezdu jsme původně chtěli sjet svah mezi trčícími skalkami, ale stupeň promočenosti sněhu nás od toho odradil. Tak jsme alespoň ve čtveřici sjeli strmý svah začínající ledově-kamennou hranou.

Memoriál byl organizačně velmi dobře připraven nejenom během aktivit v době dne, ale také při večerních a nočních. Někteří „držáci“ byli schopni vydržet diskutovat o problematice skialpu až do bílého rána. Velký dík za veškerou přípravu patří Martinu Kuldovi Kulíškovi a jeho spolupracovníkům v Norsku.

Adresa akce na FB, s aktuálním info o akci na FB

Předchozí ročníky

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po přednášky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: