Libor Dušek

Libor Dušek

etnolog, publicista, skialpinista a horolezec z Krkonoš. Žije v Hořejším Vrchlabí. Vystudoval sociální antropologii na Univerzitě Pardubice (2009) a postgraduální studium etnologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (2016). Účastní se též horolezeckých výprav (vedoucí úspěšné expedice Ski Nošak-7495 m (2016), světový prvosjezd štítu Karla Marxe (6724 m) v roce 2018 a byl vedoucím skialpové expedice v Bílých Kordillerách (2019). Spolupracuje se spol. Alternative.NOW na dokumentárních filmech (Střípky ze života horolezce, vzpomínka na Míru Šmída, 2018, režie, scénář, produkce a BOYS 1970, 2020, scénář, produkce). Jeho klíčový profesní zájem spočívá v oblasti Váchánu, v severovýchodním Afghánistánu, Pákistánu a jihovýchodním Tádžikistánu a též v Krkonoších. Je autorem několika odborných knih a studií zaměřených zejména na Střední Asii a Krkonoše, dalších populárně naučných knih a několika stovek článků týkajících se zejména společensko-historických témat Krkonoš 20. století. Pravidelně publikuje v časopise Krkonoše-Jizerské hory.

Články autora

Průkopníci skialpinismu z Jizerských hor

Průkopníci skialpinismu z Jizerských hor

Tento článek pojednává o prvních propagátorech a aktivních skialpinistech Liberecka v 70. a 80. letech. Určitým paradoxem je fakt, že skialpinismus v pravém slova smyslu nikdo z nich v Jizerkách nikdy neprovozoval, poněvadž to s ohledem na terén pohoří ani není možné. Nicméně tamní osobnosti, zejména René Bulíř, jsou naprosto klíčové pro rozvoj této disciplíny v Čechách.

Průkopníci skialpinismu z Krkonoš

Průkopníci skialpinismu z Krkonoš

V našich horách zažívají v posledních letech disciplíny spojené s pohybem na lyžích se stoupacími pásy významný boom a až masové rozšíření.

Krkonošská expedice SKI Nošak 2016 startuje v polovině září

Krkonošská expedice SKI Nošak 2016 startuje v polovině září

Štít Nošak – persky „Devět rohů“ (7492 m) je druhou nejvyšší horou Hindúkuše a nejvyšším bodem Afghánistánu. Navíc je možné sjet kopec na lyžích, o což se už v roce 2015 pokoušela dvojice Beton Ski Team v rámci výpravy One World Two Skis po Hedvábné stezce. Nošak je jednou z mála sedmitisícovek, na kterou stojí povolení jen 20 amerických dolarů.