Druhý ročník Mezinárodního kurzu horské medicíny 2017 má za sebou zimní část na Dvoračkách

Druhý ročník Mezinárodního kurzu horské medicíny 2017 má za sebou zimní část na Dvoračkách

Po úspěšném premiérovém ročníku 2016 začal na Dvoračkách v březnu 2017 druhý ročník mezinárodního kurzu horské medicíny. Od 19. března se v Krkonoších 20 účastníků intenzivně věnovalo všem aspektům horské medicíny a pohybu v zimních horách.

Ohlasy po premiérovém ročníku Kurzu horské medicíny byly natolik pozitivní, že se mezi účastníky objevilo nejenom několik českých lékařů působících v zahraničí, ale i lékař z Nového Zélandu.

Fotogalerie Kurz horské medicíny 2017 – zima >>

V prvních dvou dnech se podrobně probíralo trauma v horském terénu. Kristina Höschlová kurz zahájila multimediální prezentací plnou názorných videí zaobírajících se diagnostikou a léčbou traumat v horském terénu. Pokračovalo se léčbou akutních bolestí v podání Lorenza Introzziho. V odpoledních hodinách následovalo ve spolupráci se členy Horské služby Rokytnice nad Jizerou praktické cvičení ve fixaci a transportu zraněných v terénu.

S pohybem v zimním terénu je velmi úzce spojená hypotermie a omrzliny. Laviny a vše s nimi spojeného probrala Ivana Sikulová. Na teoretické přednášky o lavinách navázala praxe, kdy účastníci nacvičovali kamarádskou pomoc, zkoušeli některé z testů stability sněhové pokrývky, vyzkoušeli si sondování podobně jako při záchraně organizované horskou službou a mnoho dalšího.

Účastníci byli na sněhu i celé odpoledne, když se pod vedením horských vůdců věnovali pohybu po sněhu a ledovci s technickými pomůckami. Pod vedením horských vůdců nacvičovali účastníci  lanové techniky, záchranu a sebezáchranu při pádu do ledovcové trhliny.

Co je to Mezinárodní kurz horské medicíny?

Kurz horské medicíny je vytvořen v souladu s lékařskými komisemi mezinárodních organizací UIAA, ICAR a ISMM a je první vzdělávací akcí na území České republiky, která umožní dosažení diplomu uznaného lékařskou komisí mezinárodní alpské asociace MedCom UIAA a mezinárodní asociace pro alpskou záchranu ICAR MedCom. Absolventi kurzu získají mezinárodně uznaný diplom DiMM (Diploma in Mountain Medicine).

Večerní program zimní části Kurzu horské medicíny byl také nabitý. Například náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek přítomné seznámil s fungováním horské služby a jejím zapojením do integrovaného záchranného systému. Pepa Šimůnek představil účastníkům problematiku expedic na himalájské osmitisícovky. V dalším bloku Zdeněk Hák prezentoval svůj loňský úspěšný sjezd z nejvyššího vrcholu Afgánistánu Nošaku. Večer byl čas také na technické přednášky, kdy firma Total Outdoor uvedla podrobný přehled všech dostupných pomůcek pro pohyb v potenciálně lavinovém terénu. Podobně také zástupci Goal Zero představili možnosti nabíjení elektronických zařízení při pohybu ve volné přírodě daleko od civilizace a elektrické zásuvky.

Od pátku bylo na Dvoračkách krásné počasí

V pátek se výrazně vylepšilo počasí, a proto byli všichni spokojeni s celodenním venkovním programem, jehož součástí byly opět různé lavinové techniky. Následovala orientační hra s plněním různých úkolů v okolí Dvoraček. Aby toho nebylo málo, závěr venkovního pátečního programu byl ve znamení kopání, když si všechny skupiny měly vykopat provizorní záhrab s využitím bivakovacího pytle a hůlek. Večer přijel i ředitel francouzského institutu pro výzkum a vzdělání v horské medicíně Ifremmont, který ve své přednášce shrnul aktuální situaci v telemedicíně.

O víkendu se účastníci také nenudili, když sobotu začal opět Pascall Zelner s různými aspekty léčby různých stadií omrzlin a hypotermie. Odpoledne byli účastníci opět venku, když se na čtyřech stanovištích měli v praxi vypořádat s různými druhy zranění. Asi největší úspěch měla figurantka, jejímž úkolem bylo kromě přislušné simulace zranění také předvádět hysterické záchvaty. Dokázala to natolik dokonale, že i přítomní členové Horské služby Rokytnice nad Jizerou nevěřícně kroutili hlavami. Večer se účastníci měli možnost podrobně seznámit s vlastními medicínskými zkušenostmi z expedic na vysoké hory v podání Honzy „Trávy“ Trávníčka.

Zimní týden na Dvoračkách zakončila nedělní Fyziologie ve vysokých nadmořských výškách a  obeznámení se s systémem Letecké záchranné služby v České republice.

Na Dvoračkách se také sešla řada absolventů a účastníků premiérového ročníku Kurzu horské medicíny z roku 2016. Loňské absolventky se také zúčastnily aktivně, když dělali figurantky na praktických workshopech a cvičeních.

Podrobnosti z prvního ročníku Mezinárodního kurzu horské medicíny 2016:

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po přednášky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: