Setkání skialpinistů 2016 bylo na Holubyho chatě rekordní a nabité přednáškami z celého světa

Setkání skialpinistů 2016 bylo na Holubyho chatě rekordní a nabité přednáškami z celého světa

Druhý prosincový víkend od 9. do 11. prosince 2016 proběhlo na Holubyho chatě na Velké Javořině v Bílých Karpatech setkání tradičních skialpinistů pořádané Komisí tradičního skialpinismu ČHS, a portály tulenipasy.cz a mountainski.cz. Nabitý program začal už v pátek večer pri poháriku sherry. Před začátkem hlavního sobotního programu stihla většina přítomných využít běžky. V pozdním odpoledni se potom na chatě sešlo téměř sedmdesát účastníků.

V pátek odpoledne na místo určení dorazilo prvních třicet skialpinistických nadšenců, kteří měli možnost v klidu prodiskutovat aktuální problematiku tradičního skialpinismu. Samostatným programem byla akce pořádaná chatařem „Stretnutie priatelov pri poháriku sherry“ na téma „Quo vadis demokracia“, na níž debatovali Michal Havran a Janko Orlovský.

Fotogalerie Setkání skialpinistů 2016 >>

Přednášející Lenka Horáková, která se za námi trmácela až z Londýna, měla zpoždění a museli jsme na ni čekat minimálně do půl druhé ráno. Čekání nám však ulehčilo točené pivo a sladký doping ve formě Straňaských vdolečků darovaných obcí Strání.

Počasí v pátek bylo nepříznivé. Teploty se pohybovaly nad bodem mrazu, mrholilo a byla hustá mlha, za niž by se nemusel stydět ani Rákosníček. Do sobotního rána nedošlo k žádné změně, takže nebylo kam spěchat. Většina osazenstva chaty nakonec vyrazila na běžky, v mlze a mokrém sněhu se poztrácela na Velké Javořině a někteří znehodnotili své lyže jízdou po větvích a kemanech.

Odpoledne pak začal hlavní bod programu, a sice promítací maraton Setkání skialpinistů. V hlavním sále útulné Holubyho chaty nám pro tuto příležitost zástupci Smedoma z.s. připravili audiovizuální techniku, mikrofony a kameru pro odpolední promítací maraton Setkání skialpinistů. Obec Strání nám umožnila online přenos části programu na svých FB stránkách. Přítomní si také zakoupili lístky do velmi bohaté tomboly. Ceny do ní věnovaly firmy dovážející do České republiky nebo tady prodávající různé vybavení do hor a zvláště skialp, například Total Outdoor, Summit Trade, Boatpark, Climbing Technology, či Rumasport. Zvláštní cenu věnovalo uskupení Proti větru.

Setkání skialpinistů 2016 – Holubyho chata – sobotní program

  • Jan Pala (155. HO Vsetín) Úvod do Setkání skialpinistů
  • Jan Pala (155. HO Vsetín) Aktuální novinky v oblasti aktivní lavinové bezpečnosti 2016
  • Klára Kočarová-Pechová (HO SSK Vítkovice) Skialpové Lyngenské Alpy 2016
  • Radek Zavadil (LKN) Výroba vlastních lyží podle svých představ
  • Klára Janoušková Freeride a skialp v Gruzii, aneb Gruzie není jenom Gudauri
  • Jan Pala (155. HO Vsetín) Skialp a freeride v prašanové Britské Kolumbii 2016
  • Michal Kužela (Proti větru) Se splitboardem nejenom v prašanovém Japonsku
  • Jan Koňařík (155. HO Vsetín) Lavinové video ze Slovenska
  • Zdeněk Hák, Libor Dušek Český prvosjezd z nejvyššího vrcholu Afgánistánu Nošaku
  • Lenka Horáková Kineziotaping pro skialpinisty a freeridery včetně praktického workshopu
  • Jan Pala a Zbyněk Dvořáček, Prašanové video z ostrova Hokkaido v roce 2015
  • Rosťa Tomanec (CT team) Strmé sjezdy v Západních, Vysokých a Nízkých Tatrách
  • Joži Macková (Dynafit CZ) Skotská zima na skialpech a závody Skotského skialpového poháru 2016 – v zastoupení – odprezentoval Jan Pala
  • Martin Vorel, Linda Maršíková, Tereza Petrová Od Gran Combinu přes Pik Korony po severní stěnu Piku Lenina  – český ženský prvosjezd z vrcholu
  • Petra Pogányová Se skialpy od Tater přes Kavkaz až na afgánský Nošak
  • Jiří a Ondra Švihálkovi (Kejda Ski Team) Sedm týdnů se skialpy v Norsku

Fotografové:
Jiří Kočara – beskydský skialpinista, běžec a cyklista, který se po horách pohybuje vždy se záznamovým zařízením ve formě foťáku http://www.skialp.info/ http://pazout.horolezci.cz/
Martin Štecher – miluje hory, je obdivovatelem Karpatského oblouku a ve volném čase se věnuje fotografování krajiny a života lidí v ní. Web: Čistákrajina.cz

V úvodní přednášce byly teoreticky i prakticky představeny novinky v oblasti aktivní a pasivní lavinové bezpečnosti. Přítomní si mohli podrobně prohlédnout novinky oceněné na veletrhu ISPO 2016 – lavinový vyhledávač Pieps Micro, lavinový batoh Ortovox Avabag, lopatu Pieps C.720, lyže G3 FINDr 94, inteligentní lavinovou sondu Pieps iProbe II, ultralehký skialpinistický sedák od Climbing Technology a mnoho dalšího. Klára Kočarová-Pechová ve druhé přednášce uvedla přehled skialpinistických a kulturních aktivit, které spolu s Jiřím Kočarou stihli během deseti dnů ve skialpinistickém ráji v norských Lyngenských Alpách. Počasí a podmínky jim tam vyšly dokonale.

Radek Zavadil z Letky karpatských netopýrů přítomné seznámil s výsledky své diplomové práce, pro niž si vybral vlastní výrobu skialpinistických lyží. Ve své prezentaci uvedl různé konstrukční varianty lyží, stejně jako podrobně zdokumentovaný postup jejich výroby. V nabitém sále si mohli přítomní osahat tři různé modely, které vyrobil v uplynulých třech letech.

V gruzínském videu byly přehledně uvedeny freeridové a skialpinistické možnosti v novém gruzínském lyžařském středisku Goderdzi. Klára Janoušková doporučila návštěvu jako výbornou alternativu k přelidněnému Gudauri s různými místními specifiky. Místní například lyžují při -15 C v riflích a bez rukavic, a řada z nich se jen vozí moderní kabinkovou lanovkou nahoru a dolů.

Z Gruzie následoval rychlý přesun do Britské Kolumbie a k tomu, co a jak se dá dělat při freeridu a skialpu v Revelstoke a okolí Rogers Pass. Podrobně bylo probráno, na co si dát pozor (laviny a tree wells, doslova stromové studny) či jak to vypadá v Revelstoke při no friends on powder days.

Zaslouženou pozornost přitáhlo přerovské splitboardové uskupení Proti větru. Michal Kužela podrobně poreferoval o splitboardovém výletu obytnými auty po japonském ostrově Hokkaido. Při výletu najeli přes tři tisíce kilometrů a počasí jim zrovna nepřálo. Většinou byla sněhová bouře a hustá mlha, v Niseku jim pro změnu pršelo. Pod nejvyšší horou Hokkaida, 2291 metrů vysokou rozpadlou sopkou Asahidake, viděli za dobrých podmínek až téměř ke druhému sloupu lanovky. Pro porovnání Hokkaida za krásného počasí byl puštěn krátký film Zbyňka Dvořáčka ze zimy 2015.

Po prašanovém lyžování v Japonsku došlo k přesunu do Nízkých TaterJan Koňařík pustil krátký film mapující lavinu, s níž sjeli za druhého stupně lavinového nebezpečí v zimě 2016.

Následoval český prvosjezd Zdeňka „Háčka“ Háka (a historicky druhý sjezd vůbec) z 7492 metrů vysokého afgánského Nošaku. Háček byl nemocen, takže se prezentace ujal hlavní organizátor krkonošské skialpové výpravy na Nošak Libor Dušek.

MUDr. Lenka Horáková přítomné seznámila s možným využitím kineziotejpingu pro skialpinismus a freeride, a vysvětlila výhody metody oproti ortézám. Nabídla také možnost individuálního školení, čehož si během večera a nedělního dopoledne s díky řada účastníků využila.

Poslední přednášku před večeří měl Rosťa Tomanec, který se v roce 2014 plně přeorientoval z dřívějších lezeckých aktivit na skialpinismus a strmé sjezdy. Ve své nabité prezentaci představil svůj přístup ke strmým sjezdům od tréninku s lyžemi na trávě na severní Moravě přes návštěvy Malé Fatry a Západních Tater. Hlavním hřebem jeho programu byly sjezdy různých strmých linií ve Vysokých Tatrách, z nihcž řadu v zimě 2016 sjížděl společně s Karlem Svobodou z Beton Ski Teamu.

Po večeři byli přítomní poprvé na území České republiky prakticky seznámeni s elektronickou měřící sondou Avatech SP2, která velmi rychle a přesně měří sněhové profily.

Další vynikající skialpinistický a splitboardový výkon uplynulé sezóny představila smíšená trojice Martin Vorel, Linda Maršíková a Tereza Petrová. Po výstupu klasickou cestou na Pik Lenina (7134 m) se Tereze a Martinovi podařilo sjet severní stěnou po trase česko-slovenského skialpinistického prvovýstupu a prvosjezdu z roku 2001. Tereza Petrová se tak stala první Češkou, která sjela severní stěnu ze samotného vrcholu Piku Lenina. V roce 2001 Alice Korbová sjela lyžích z hrany severní stěny jako první Češka, na samotný vrchol si lyže nebrala.

Skialpinisticko-běžecká přednáška Joži Mackové byla komentována v zastoupení, protože Joži se v době Setkání skialpinistů naplno věnovala přípravě na druhé skialpinistické závody sezóny 2016-2017. V prvních závodech Schneekönigin 2016 skončila v Rakousku druhá. V prezentaci byly podrobně představeny skialpinistické možnosti ve Skotsku od klasických sjezdů až po Skotský skialpinistický pohár, který Joži celkově vyhrála v sezóně 2015-2016. Výklad byl doplněn o videa ze skotského běhání a ze skialpu.

Předposlední večerní přednášku měla fenomenální slovenská freeriderka a skialpinistka Petra Pogányová, která přítomné seznámila s tím, jak je také možné celoročně lyžovat. Začala s vodními lyžemi na Slovensku a pokračovala přes neuvěřitelný přehled strmých sjezdů ve Vysokých Tatrách až po různé alpské oblasti. Jejím hlavním cílem v roce 2016 byl taktéž afgánský Nošak, kde ale nakonec po třech nocích ve výšce 6900 metrů vrcholu kvůli okolnostem nedosáhla.

Závěr oficiálního sobotního večerního programu zajistili bratři Jiří a Ondra Švihálkovi dokonale zpracovanými fotkami a videi ze ssvého hlavního skialpinistického projektu roku 2016, sedmitýdenního norského road tripu Okolo fjordů se skialpy. Ve svém vystoupení se zaměřili také na použitelnost různých lyží v různých terénech tak, jak je s lyžemi black crows vyzkoušeli během výpravy.

Své vystoupení odložil pouze Karel Svoboda z Beton Ski Teamu, když část společných sjezdů ve Vysokých Tatrách představil Rosťa Tomanec, ale povedené strmé sjezdy v Chamonix byly odsunuty na jindy. Po ukončení promítání byla vylosována bohatá tombola, na níž se podílely firmy Total Outdoor (Pieps), Boatpark (G3), Summit trade (Diamir, black crows a Ortovox), Climbing Technology, Ruma sport Ostravice a uskupení Proti větru. Každý z účasníků ještě dostal lyžařského Dubánka.

Večer potom pokračoval s kytarou Alice Boleloucké a hromadným zpěvem. Řadu přítomných hudební doprovod vyburcoval i k velmi zajímavým tanečním kreacím a většina vydržela do hodně pozdních ranních hodin. Odměnou jim bylo noční vyjasnění a parádní ranní výhledy do širokého a dalekého okolí. Ti, co neodjeli hned ráno, využili krásné dopoledne a vyrazili na procházku hřebenem Bílých Karpat v okolí Velké Javořiny.

Spolupořádající Letka karpatských netopýrů nechala pro všechny přednášející připravit ručně vyrobené skleničky se sněhovými vločkami a nápisem Velká Javořina Skialp 2016. Obec Strání přispěla na Setkání skialpinistů 2016 velkou krabicí s místními Straňanskými vdolečky. Dalším sladkým bonusem na závěr byly tradiční Kubištovy hořické trubičky, kterými přispěl výrobce trubiček v den zahájení Setkání skialpinistů. Holubyho chata a Smedoma z.s. zapůjčili audiovizuální techniku, úvodní část Setkání skialpinistů bylo online přenášena na FB stránky Obce Strání.

A jak zhodnotili Setkání skialpinistů 2016 účastníci?

Magda Nemkyová, která se akce zúčastnila poprvé, se přiznala, že takto nabitý program vůbec nečekala. „Myslela jsem si, že si jen prohlédneme pár fotek a bude volný program,“ dodala. „Nakonec jsem se ale dozvěděla, jak se vyrábějí lyže, co dělat s bolestivými koleny a navíc si odvážím tip na příští výlet do hor. Gruzínskou lanovku, která dva roky stála ladem, protože ji nikdo neuměl uvést do provozu, si nemůžu nechat ujít.

I Linda, jedna z přednášejících, byla akcí nadšená. „Od setkání jsem si slibovala hlavně příjemný večer ve společnosti podobně zapálených lidí, co milují hory, a také možnost odvyprávět i náš příběh na Leninu. Celý večer v krásně útulné chatě byl nadupaný informacemi a inspirací, potvrdili jsme si, že výlet na afgánský Nošak není čirá bláznovina. Snad to tak budou brát i naše mamky.“

Karel Svoboda jako jediný zástupce Beton Ski Teamu zhodnotil sobotní odpoledne a noc takto:
„Tímto velmi děkuji předsedovi J.Palovi za organizaci tohoto setkání a jménem všech usínajících účastníků vznáším oficiální protest proti přílišné délce oficiálního přednáškového programu, která nepatřičně zasahuje do pozdních večerních hodin, které by měly být věnovány klíčovému bloku programu – vzájemné družbě, spřádání plánů na příští sezónu, a konzumaci jontových nápojů za doprovodu živé hudby sólo kapely Alice.“

Petra Pogányová zastupující dámy věnující se strmým a extrémním sjezdům o Setkání skialpinistů řekla:
„Setkaní skialpinistu som sa zúčastnila po prvý krát…bola to výborná možnosť stretnúť sa s ľuďmi s rovnakou „krvnou skupinou“…super zábava, inšpirujúce prezentácie v nádhernom prostredí Holubyho chaty v Bielych Karpatoch…Vďaka organizátorom a všetkým účastníkom. Teším sa na budúci rok!“

Jan Pala se skialpinistickým aktivitám věnuje dvě desetiletí od Kanady přes Evropu, Blízký východ až po východní Asii (Japonsko, Kamčatka). Je autorem knihy Hory a sníh (Jan Pala, Iva Filová a kol., Epocha 2010) a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda (Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kol., Epocha 2007). Skialpinismus propaguje od metodiky přes kurzy až po přednášky.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: